2012. szeptember 1., szombat

Miért károsak a cukrozott üdítőitalok?



Miért károsak a cukrozott üdítőitalok?

A Népegészségügyi Termékdíj legfontosabb üzenete, hogy a hazai lakosságot az egészséges táplálkozás felé terelje, csökkentve azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, melyek egészségtelennek tekinthetők, s amelyek felelősek számos betegség kialakulásáért. Mindezek alapján a cukros üdítőitalok – melyek fogyasztása a lakosság széles körét érinti – a kiemelten egészségtelen élelmiszerek sorába tartoznak. Cukros üdítőitalnak tekintünk minden olyan italt, mely szénsavval dúsított, és hozzáadott cukrot tartalmaz. A cukros üdítőitalok egészségkárosító hatása tudományosan bizonyított, növeli az elhízás, a II. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasztásuk jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget nem csillapítja, így többletenergiaként jelentkezik.

A cukros üdítő elfogyasztása során a finomított cukortartalom miatt növekszik a szérumtriglicerid szintje, a vérnyomás, csökk
en a HDL-C szintje, a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez. Egy középiskolások körében végzett vizsgálat szerint minden további adag cukros üdítő elfogyasztásával az elhízás valószínűsége 60%-kal nő. A cukros üdítők negatívan befolyásolják az ízérzetet is. Különösen gyerekeknél volt kimutatható, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (például a zöldséget, gyümölcsöt) nem találják ízletesnek, így nem is fogyasztják azokat. Az elfogyasztott cukros üdítőital mennyiségének növelésével az egészségkárosító hatás fokozódik. A vizsgált általános iskolás gyermekek háromnegyede naponta többször vagy naponta fogyaszt ilyen terméket, melynek mennyisége a 14 éves korra már eléri a napi fél litert. Az iskolai büfék 75%-a árusít szénsavas cukrozott üdítőitalt, több mint fele kólát. Az iskolák egyharmadában van italautomata, melyben a cukros üdítőitalok jelentős arányban szerepelnek.

A cukros üdítők nem alapvető élelmiszerek, könnyen helyettesíthetők diétás változattal, illetve vízzel, elhagyásuk az étrendből semmiféle kockázattal nem jár az egyén számára, ellenkezőleg, bizonyítottan csökkenti az elhízás, a II. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az úgynevezett HFSS élelmiszerek (High Fat, Sugar, Salt), melyeknek magas a zsír-, cukor- és sótartalma, nagy az energiasűrűségük, de értékes tápanyagot ugyanakkor alig tartalmaznak, a táplálkozási piramis csúcsán helyezkednek el, azaz minimális fogyasztásuk ajánlott. Ezek az egészségtelen élelmiszerek bizonyítottan növelik az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulását.

forrás:
http://www.juniorzrt.hu/miert-karosak-a-cukrozott-uditoitalok.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése