2012. szeptember 14., péntek

A rizsről



Számtalan fajtája ismert és általában a legtöbb ember rendszeresen fogyasztja. A rizs eredetileg Kínából származik, de a Japánok átvették tőlük. Amerikába a portugálok és a spanyolok által jutott el. Rendkívül egészséges és számos jótékony hatása ismert.
Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között B vitamint. Sok élettani hatása is van, amely szervezetünkre kihat. A rizs tartalmaz még kalciumot, am
i erősíti a csontjainkat, vasat, keményítőt és rostokat. Kiváló a hajhullásra és a korpás fejbőrre, ezen kívül alkalmas a különböző bőrbetegségekre is. 

Elősegíti a fogyást is, tehát számos diéta alapanyaga.

Fajtái  

Hántolt rizs: ezen belül beszélhetünk opál rizsről, melyet a héjában gőzölnek, majd ezt követően hántolnak. Ez a fényezett rizstől jóval ízletesebb.

Barna rizs: Kimutatták, hogy a gyomorbetegségekre rendkívül jó hatással van. Ezt a hantolás után nem fényezik. Sokkal nagyobb a tápértéke, mint a hántolt rizsnek és jóval keményebb is.

Ezen a két fajtán kívül még megkülönböztethetünk hosszú és rövid szemű rizst. A hosszú szeműek nem tapadnak össze, így ezt használják gyakrabban főzésnél. A rövid szemű könnyen puhára fő és ezt könnyebb pálcikával is fogyasztani, akár csak Kínában és Japánban teszik. 



Persze bárhol járunk a világban a rizsnek számos elnevezése ismert, de mindenki elő szeretettel fogyasztja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése