2012. szeptember 1., szombat

Gumicukor és veszélyei


Gumicukor:
Már az összetétele is rosszul hangzik:
összetétele nagy vonalakban: cukor, glükózszirup, zselatin (növényi zselatin és állati kötőszövetek), mesterséges viaszok, savanyítószer, mesterséges színezékek

A zselatint néha pektinnel helyettesítik, a vegák ugyanis nem ehetnek zselatinosat az anyag állati eredete miatt. A zselatin állati (jellemzően disznó és marha) kötőszövet extrakt: főleg c
sontból és bőrből kivont kollagén.

Az olaj helyett inkább a zselatin miatt kell aggódni – az anyag ellenzői állítják, hogy a zselatinban pathogén prionok (tiszta fehérje bázisú kórokozók) nyomulnak, amik az anyag forrásaként szolgáló marhaállatban a kergemarhakórt, míg az embereknél a CJD-t (Creutzfeldt-Jakob szindróma) okozzák. Mindkettő betegség agy és/vagy idegszövetet támad.

Mivel a gyerekek az utóbbi években igen gyakran használt ízfokozók (Na-glutamát és társai) hatására szép fokozatosan megfelelően rákattantak a gumicukorra, a mohó cukorgyártók elkezdtek xylitol adalékot használni, ami nagy mértékben csökkenti a fogszuvasodást.

A xylitol egy ötös szénláncú cukoralkohol, amely közel cukor édességű, ám kb 40%-kal kisebb kalóriatartalmú anyag, mindenféle utóíz nélkül, ráadásul a cukoralkoholoknak kisebb a hatása a vércukorszintre (egyébként xylitollal édesítik szinte az összes rágógumit).


1 megjegyzés:

  1. Én tegnap rágcsáltam gumicukrot és az tartalmaz kurkumát is lehet hogy drágább de a haribo meg nimm 2 egészségesebb mint a tesco gazdaságos:)

    VálaszTörlés